Hester kan også bli syke

Alle levende organismer kan bli syke, på en eller annen måte. Dette er en naturlig del av den syklusen man har som et biologisk vesen på jordkloden. Mennesker har i mange år levd med det faktum at sykdom gjør immunforsvaret sterkt. Det gjør det også hos dyr og hester er heller ikke noe unntak. De hesterasene som er avlet opp for å drive med konkurranse må konstant vaksineres med forskjellige type løsninger hvert år. Dette gjelder for eksempel sprang-hester og de som kjører løp på bane. Hester kan bli ganske syke om de ikke følges godt opp.

Ringorm kan smitte mennesker

Det er mange forskjellige typer sykdommer som hester kan få og en av de mest alvorlige er afrikansk hestepest som er en virussykdom som ofte har dødelig utgang. Hestepest overføres via insekter og symptomene er åndenød, høy feber og svak blodsirkulasjon. Denne sykdommen er hovedsaklig påvist i varme land, og aldri i Norge. I tillegg finnes det også andre sykdommer som “Infeksiøs anemi”, Kverke (akutt og smittsom bakteriesykdom som gir infeksjon i hode- og halsområdet. I tillegg har du Ringorm, en slags soppinfeksjon som kommer under huden til pattedyrene. Like sikkert som at børsen blomstrer igjen, kan man også si om ringorm hos dyr. Smitten spres ved kontakt, enten med allerede infiserte dyr eller mennesker. Det er for øvrig kun Ringorm av disse som kan smitte mennesker.

Viktig med god hygiene

Man kan bli infisert av ringorm på flere måter – enten ved at man oppholder seg mye i dyrenes miljø og har mye kontakt med dem og også gjennom utstyr. Siden mennesker også kan få dette, er det viktig at man har god hygiene. Ikke bare på seg selv, men også på hester eller andre husdyr man har. Direkte kontakt er nok til å bli smittet, så det gjelder å være påpasselig med rent vann etter kontakt med dyr. Har du symptomer som lett kløe eller håravfall, eventuelt flekker med betennelsedannelse i huden, kan du være smittet. klikk her og ta kontakt med kvalifisert personell om du er usikker. For i utgangpunktet er det ikke farlig, men man har kanskje ikke lyst til å smitte hesten sin også.