Hestesport er for alle

Hva er egentlig hestesport? Det er en samlet betegnelse på flere sportsgrener der hester er en del av idretten. Galoppridning, dressurridning, polo og travsport er noen eksempler på dette. Hestesport har noe som passer for alle og enhver. Mange unge mennesker som skaffer seg hest trenger dessuten å gi hesten en form for stimuli, slik at mange driver med kjøring på travbane, dressurridning og andre litt mer enkle form for idretter. Det beste med slike idretter er at du kan finne noe som passer for alle, både hester og mennesker.

Hvor stammer hestesporten fra?

Opprinnelsen av stort sett alle hestesportsgrener stammer fra oldtiden og utover der hester ble brukt til å kjøre stridsvogner. For eksempel av veddeløpkjøring med hest en enormt populært sport i romerriket. Du ikke skal mer enn rundt 100 år tilbake for å finne sist gang hester ble brukt i strid. Man kan si at hesten har hatt en viktig rolle i menneskets bruk, men også i underholdningsbransjen og som ga kreative innspill og innfallsvinkler på hvordan man kunne bruke hesten. Polo, for eksempel, har en opprinnelse fra Kina og blant annet Djengis Khan lot seg underholde av denne sporten som de kalte for “chaugan”. Kappløp med hester finnes det skrifter som forteller at det eksisterte så tidlig som i år 120.

Danser med hester

Det var nok ikke mye bruk for kontinentalsenger som er deilige for disse antikkens ryttere. I Olympia i Hellas ble de første kjente veddeløpene for rytter og hest avholdt fra år 668. Og fra år 975 dukket det opp en hestesport som kalles “Kvadrilje for hest og rytter” som var en form for dans og ble gjennomført som show eller en offisiell fremvisning. Hensikten var at rytteren skulle få hesten sin til å “danse”. I Norge er det dressurridning og travsport som gjelder for veldig mange, men omfanget av hestesporter er mye større enn det folk tror. Faktisk kan man drive med allsidige idretter som sørger for at både hest og rytter stimuleres på en god måte.