Trav

Trav er en av de mest populære sportene å spille på i Norge, og slik har det vært i svært mange år. Sporten gir både spenning, action og muligheter til å vinne gevinst hvis man satser på riktig ekvipasje. Her får du mer informasjon om hva trav er, hva du skal tenke på når du spiller på trav, og du får vite litt mer om hvorfor travsporten ikke bare er tradisjonsrik, men også en sport for fremtiden.

Hva er trav?

De aller fleste har nok en oppfatning av hva trav er, og har kanskje sett det på TV noen ganger. Det som er interessant med trav er at det ikke er lov å få hesten til å løpe så fort den kan, altså galoppere. Dette er på en måte travsportens offsideregel – hvis vinneren galopperer over mål, blir resultatet underkjent ved diskvalifikasjon.

Så hvordan har hesten da lov til å bevege seg? Jo, den går i det som ofte kalles et totaktig mønster, der man kombinerer diagonale benpar. For eksempel går venstre bakben og høyre forben samtidig. Inn i mellom at bena settes nedi, er hesten i korte perioder “svevende”. Her kan den bli fristet til å begynne å galoppere hvis den blir for ivrig og kusken ikke får til å kontrollere hesten. Dette skaper mye av spenningen i travløp, fordi forskjellige hester ikke bare er forskjellige i hurtighet og utholdenhet, men også med hensyn til tilbøyeligheten til å begynne å galoppere. Dermed har noen hester større risiko for å bli disket, og dette bør du ta hensyn til når du skal satse på en hest. En god hest som greier å kombinere alle momentene, som for eksempel Nuncio, kan tjene inn flere titalls millioner kroner.

På travbanen

Det går selvfølgelig an å spille på nett til en hver tid i våre dager, men det er fortsatt morsomt å dra på banen for å spille. Selvfølgelig kan du også der bruke mobilen til mye av selve spillingen. Du kan vise frem ditt nye deksel iPhone 7 samtidig som du prøver å innkassere en fet gevinst. Løpene som du kan spille på kalles for totalisatorløp.

Travsportens fortid og fremtid

Travsporten har en fortid som går helt tilbake til USA på starten av 1800-tallet. Gjennom mange tiår har mange bønder, oppdrettere, trenere og kusker satset for fullt på travsporten, og har med det bygget opp en helt egen kultur. Spesielt for Norge er at såkalte kaldblodshester spiller en viktig rolle.

Travsporten kan bli viktig i fremtiden for å bevare forholdet mellom menneske og hest. Det er dyrt å ha hest, men gjennom å delta i travløp kan denne interessen likevel lønne seg. Det gjør at trav og hestesport fortsatt kan være levedyktig i mange år fremover.