Travsport

Den folkelige hestesporten

Trav er en hestesport som lenge har vært den suverent mest populære i Norge. Den appellerer til en stor del av publikum, og er mindre forbundet med en snever elite enn for eksempel galopp og dressurridning. Norge har mange travbaner rundt om kring i landet, og et stort antall spillere som ser på løpene live eller i hvert fall får med seg resultatene for å se om de har vunnet noen gevinst.

I travløp konkurrerer man om hvilken hest som er raskest, men man sitter ikke oppå hesten og rir som i galopp. I stedet bruker man en sulky, det vil si en lett vogn som kusken sitter i. På grunn av dette er trav også en tryggere sport enn galopp, og krever noe mer taktiske disposisjoner underveis fordi det er viktig å få en god posisjon. Det verste som kan skje er jo at man kommer inn på oppløpssiden innesperret av andre ekvipasjer (ekvipasje er fellesnavnet for hesten med sulky og kusk).

Hvordan man spiller på trav

Måten man spiller på i trav kalles gjerne for totalisatorløp. Det betyr at gevinsten ikke ligger fast som i sportsbetting, men avhenger av hva andre spillere har satset på. Vedder du på en god hest som få andre har tro på, og får klaff, kan det med andre ord bli en saftig gevinst.

Med andre ord betyr ikke folkeligheten at det ikke skapes millionærer på travbanen. Tvert i mot, etter noen runder med lure innsatser kan det hende at det er du som kjører rundt i en fin bil, handler klær til barna hos Calvin Klein barn, og kanskje har penger til overs så du selv kan investere i en hest.

En annen måte å tjene penger på trav på er nemlig å investere i en hest med gode fremtidsutsikter. Erfarne travfolk sørger for at den beste hesten blir satt i avl, og noen ganger kan avkommet bli enda bedre. Det koster imidlertid en del ikke bare å kjøpe en hest, men også å ha den på stall, se til at den får mat og stell, og selvfølgelig at den blir trent på riktig måte. Derfor er det veldig vanlig at flere går sammen for å kjøpe en hest i fellesskap. Ofte kan slike lag også ha andeler til salgs, dersom du er interessert og spør litt rundt. Kommer du inn i travmiljøet, får du også kontakter og informasjon som kan gjøre deg til en bedre spiller på sikt.

Konkurransene i trav

Som du kanskje vet, konkurreres det i to klasser i trav: kaldblods og varmblods. Såkalte kaldblodshester er mer grove arbeidshester som tåler kulde godt. De er generelt godt egnet i Norge, men er ikke fullt så raske og kan egentlig ikke konkurrere med varmblodshester.