Det norske travselskap – DNT

 

Den store organisasjonen for alle som holder på med trav i Norge er DNT. Organisasjonen ble stiftet allerede i 1875. Det mange ikke vet er at det da allerede hadde blitt arrangert travløp i Norge i nesten 50 år! Styret i selskapet er politisk valgt, fordi den norske travsporten er politisk styrt og ligger under Landbruksdepartementet.

Travselskapet har per i dag over 13 000 medlemmer, som igjen er med i nesten 200 travforbund og travlag over det ganske land. Det er de lokale lagene som sender representanter til generalforsamlingen.

I DNT sin administrasjon er det fire avdelinger, som fordeler seg på sport, velferd og doping, avl og sertifisering, og en egen organisasjonsavdeling. Hovedkvarteret er naturlig nok lokalisert til Norges mest kjente travbane, Bjerke i Oslo.

Inntektene i travsporten kommer som de fleste vil vite fra spill på travløp. Omsetningen er dermed avgjørende både for premiene og for hvor mye penger som går ut til eiere, oppdrettere, trener, og kusker. I tillegg er også alt av tilskudd som kommer fra den sentrale administrasjonen avhengig av at omsetningen er stabil og høy. DNT oppfordrer derfor alle sine medlemmer til både å spille på hest og oppmuntre andre til å gjøre det, selvfølgelig med mindre det er snakk om enkeltpersoner som har problemer med spillavhengighet.

En av de viktigste oppgavene til DNT er å forsvare travsportens omdømme og rennomé. Store skandaler, som da en travansatt ble fjernet fra skjermen etter mistanke om løpsfisking, eller de forskjellige episodene med doping og skatteunndragelser, har satt sitt preg på sporten. Utad er det endel kritiske røster som hevder at dette er en ganske råtten sport der stalltips og innsidekunnskap er det som gjelder.