Kontroversen på Drammen Travbane

 

Det har vært mye oppstyr i norsk travsport og hele miljøet er i oppstandelse etter at den unge kvinnelige amatørkusken Helene Forberg ble fratatt en viktig seier på Drammen Travbane. Mange erfarne kusker har tatt til orde mot dommen, noen kaller det enda til justismord, og kusken selv ble så rasende at hun i ettertid ble ilagt bot for sin overhøvling av dommerne på indre bane.

Forberg kjørte med hesten Stjerne Bo, en ukjent ekvipasje der hun selv er treneren. Oddsen var veldig høy for seier, men de kom altså først i mål. Svært uventet innvendte imidlertid dommerne at en styring en runde før mål hadde vært så mye til hinder for en av de andre hestene at det ikke var noen vei utenom diskvalifikasjon. Stjerne Bo gikk ut av førstespor og kastet seg foran Storler Gutten, og dennes kusk Magnus Helland måtte bremse opp. Selv Helland har uttrykt overraskelse over at den lite erfarne konkurrenten ble disket.

Spørsmålet mange stiller seg, og som gjør denne dommen så kontroversiell, er om den ville ha blitt den samme dersom det hadde vært en erfaren mannlig kusk som kjørte Stjerne Bo. Med andre ord, var Forberg offer for forskjellsbehandling?