Norsk seier i Olympiatravet

 

Olympiatravet er en av de aller viktigste og mest prestisjetunge travløpene som finnes. I år ble det arrangert på Åby Travbene i Sverige, men vinneren var norsk. Det var hesten Lionel med kusk Gøran Antonsen som tok hjem seieren i den tøffe konkurransen. Seieren ble ekstra spesiell fordi en av hestens eiere, Kjell-Arne Ness, hadde dødd bare noen uker tidligere. For Antonsen ble derfor Lionels triumf et eget bevis på at det virkelig finnes en Gud i himmelen.

Olympiatravet er kjent for å ha en av de største premiepottene man noen gang ser i travsporten. I dette tilfellet fikk vinneren Lionel med seg 1,5 million kroner – svenske, selvfølgelig, men i dag er de jo nesten like mye verdt som norske. Det var mye lyd og stormende jubel fra den norske siden av tribunen da Østfold-hesten gikk over målstreken med den knallsterke tiden 1.10,9.

For Antonsen ble det en annerledes opplevelse med dødsfallet til Ness så klart i minnet. Han tenkte på det som hadde skjedd i ukene før, og selv de siste 100 meterne tenkte han på den døde vennen som så absolutt hadde fortjent å få med seg den store og historiske seieren.

Det er nemlig Antonsen og Ness som har fortjenesten for at Lionel har blitt den eminente traveren han har blitt. Det var de som fant frem både hoppen og hingsten som skulle pares for å få frem et nytt travess, for så å temme og trene hesten selv hjemme i Østfold. Først da han var fire år gammel ble han sendt til Frankrike for å bli helt polert som travhest. Etter dette har hesten gått fra den ene triumfen til den andre, og hatt en utrolig fremgang. Likevel var nok seieren i Olympiatravet over all forventning. For Antonsen var dette foreløbig siste kapittel i et utrolig lykkelig eventyr, men på selve dagen var savnet etter Ness likevel tungt.

Det var svært sterk norsk innsats i årets Olympiatrav. Ikke bare ble det en førsteplass til Lionel, Norge fikk faktisk dobbeltseier da også andreplassen gikk til den norskeide hesten Your Highness. Denne raske hoppa er eid av en liten gruppe venner og partnere som jublet som om det skulle være for seier etter den imponerende plasseringen. Innsatsen var desto mer imponerende etter at hesten hadde hatt det tungt i hele vinterhalvåret. Derfor ble det også hyggelige premier for de som hadde spilt på topplassering for Your Highness.

For noen vil kanskje dobbeltseieren komme med en viss bismak, på grunn av dopingsaken. Man skal jo huske at både Lionel og Your Highness i fjor ble tatt for doping med grunnstoffet kobolt, som gjorde at det ble rettssak med anklager om blant annet dyreplageri mot den involverte franske stallen.