Kort fortalt – hva er travsport?

 

Travsport er en sport der kusker kappkjører med hver sin hest, som er spent fast til en sulky eller vogn som kusken sitter i. Dette er en lett vogn med to hjul som hesten drar samtidig som den løper i en spesiell gangart, kalt trav.

Trav er en totaktig gangart der man løfter diagonale benpar samtidig, det vil si for eksempel høyre forben og venstre bakben. Hesten vil dermed bare helt kort være i luften uten kontakt med bakken. Det er ikke lov å galoppere i et travløp, og dette er den vanligste grunnen til diskvalifikasjon underveis i løpet.

Travsporten forbindes i all hovedsak med pengespill, gjerne organisert som såkalte totalisatorløp. I slike løp satser man penger på forhånd, følger spent med under løpet, og så får man gevinst dersom man har satset på riktig hest.

Det er to klasser i travsporten, kalt kaldblods og varmblods. I tillegg har man de senere årene innført ponnitrav. De andre klassene er imidlertid svært gamle, og det har vært løp i Norge helt tilbake til 1800-tallet. Det norske Travselskap ble dannet i 1875. Avl og oppdrett av travhester er en betydelig næring på landsbygda i Norge.